Volg eiwitdieetwijzer.nl via Facebook, Twitter of Google+ en maak kans op een gratis dieet!

Chia zaden – Chia Seeds

Chia zaden – Chia Seeds - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Wat zijn chia zaden en waarom vallen deze kleine zaadjes in de superfoods categorie! Chia zaden beginnen eigenlijk over de gehele wereld super populair te worden. Hierdoor was er in het verleden een periode, dat de markt prijzen van deze zaadjes enorm was gaan stijgen. Met name in het buitenland (Amerika) waren deze kleine zaadjes niet aan te slepen omdat ze zo populair zijn/waren.

Gelukkig nu anno 2014 (het moment van schrijven van dit artikel), is de Chia Zaad weer overal goed verkrijgbaar en is Nederland nu ook klaar voor deze Superfood. En zijn de prijzen redelijk stabiel geworden. Chia zaden zijn nu in heel veel winkels te verkrijgen, en de reden waarom dat wordt je in dit artikel snel duidelijk.

Oké maar wat zijn Chia Zaden?

Chia zaden – Chia Seeds zijn (zie foto) kleine zwart bruine zaadjes rijkelijk gevuld met vele vitaminen, antioxidanten, omega 3 vetten, proteïne en mineralen. En hebben dus een toegevoegde waarde wanneer je deze zelf gaat consumeren in combinatie met je dagelijkse voedingspatroon.

Waar komen Chia Zaden vandaan?

Chia zaadjes zijn ontdekt in de Centrale Vallei in Mexico. En werden veelzijdig gebruikt door de Maya’s en de Azteken. Ze gebruikte deze zaadjes vooral voor de boodschappers (de mensen die berichten moesten doorgeven aan andere dorpen) en de soldaten in de oorlog voering. De boodschappers en of soldaten zouden na het nuttigen van Chia Zaden meer kracht hebben en een langere uithoudingsvermogen.

Maar waarom zijn Chia Zaden nu zo populair?

Zoals je begrijpt zijn de Superfoods nu erg populair, maar er zijn ook beweringen over het gebruik van superfood, waar je even doorheen moet prikken. Zo zouden Goji bessen en Tarwegras kanker kunnen verminderen of zelfs genezen. En wanneer je even op Google verder zou kijken naar Chia zaden. Zal je ongetwijfeld ook hele leuke andere beweringen tegen gaan komen.

Ik wil je dan ook gelijk vertellen dat je geen superfood moet gaan nuttigen omdat ze een helende werking zouden hebben. Je kan uit je normale gezonde voeding, ook veel proteïnen, mineralen, vitaminen en antioxidanten halen. Maar met het gebruik van superfood weet je dat dit (als je een goede leverancier hebt) veelal onbewerkt voedsel is. Dus niet vol gespoten met pesticiden om een mooiere kleur of geur te krijgen. Je snapt dat biologisch voedsel daardoor op dit moment ook erg populair is.

Superfood is een geweldige mooie aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding. En veelal zitten er in deze superfoods veel gezonde dingen. En zijn ze snel en gemakkelijke te consumeren. Dat is dan ook gelijk de reden waarom Chia Zaden zo populair zijn. Je kunt ze gemakkelijk in salades, avond eten, smooties en soepen verwerken. Waardoor je dus snel en effectief je gezonde dagelijkse dosis vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Chia zaden bevatten ongeveer 20% aan mineralen, 31% uit vezels, en 33% aan Omega 3 Vetzuren de rest uit proteïnen en antioxidanten.

Chia Zaden bevatten meer antioxidanten dan blauwe bessen, en er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in Spinazie. En als klap op de vuurpijl hebben Chia Zaden 8 x meer Omega 3 Vetzuren dan in zalm, en ook nog 15 x meer magnesium dan in Broccoli . Kortom een Superfood dus, wat zeker niet in je huishouden mag ontbreken.

Hoe gebruik je Chia zaden?

Chia Zaden zijn bijna smaakloos. Dus wanneer je dit in gerechten zal gaan verwerken, zal je daar weinig van merken. Dus zal het vooral gaan om de inhoudt van de Chia Zaden. Je kan Chia Zaden lekker toevoegen aan je yoghurt of toevoegen in een salade. Maar je kan Chia Zaden ook bijvoorbeeld op je zalm mee bakken, dit in plaats van sesamzaad bijvoorbeeld. Wanneer je Chia Zaad in water laat weken, dan zuigt de Chia zaad ongeveer 8 keer zijn eigen gewicht op. En dit is weer gunstig in combinatie met bijvoorbeeld een eiwitdieet. Wanneer je dus Chia Zaad gaat eten, heb je een langer verzadigd gevoel. Dus super voor een dieet!

Waarom zijn Chia Zaden gezond?

Nou zoals je al hebt kunnen lezen zitten Chia Zaden vol met antioxidanten, Omega 3 Vetzuren en Proteïnen en Mineralen.

Omega 3 Vetzuren zijn onder ander goed voor je hersenen, verlaagt het risico op hart en vaat ziekten. En niet te vergeten helpen je met een betere weerstand.

Antioxidanten vertragen het verouderingsproces, en helpen dus ook bij een mooiere huid. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Chia Zaden bevatten 30% meer antioxidanten van bijvoorbeeld blauwe bessen. Dus de antioxidanten zijn goed vertegenwoordigd in deze superfood.

De proteïne en mineralen in de Chia Zaden zijn niet alleen belangrijk voor sporters waarbij deze helpen voor een beter spier herstel en een langer uithoudingsvermogen. Maar zijn natuurlijk ook belangrijk voor de normale mens die een gezonder lichaam willen hebben.

Mijn ervaring met Chia Zaad!

Momenteel eet ik Chia Zaad tweemaal daags in de Yoghurt, en kan je vertellen dat dit een zeer waardevolle aanvulling is op mijn voedingspatroon. En met name de Proteïne en Mineralen zijn voor mij erg waardevol. Ik ben zelf een actief sport, en sport ongeveer 8 uur per week. Ik doe 4 uur intensief aan krachtsport, en 4 uur aan vechtsport. Je zult begrijpen dat spier herstel een belangrijke factor is voor mijn lichaam. En merk dan ook dat ik sneller hersteld ben, en een beter uithoudingsvermogen heb.

Doordat ik ook aan krachtsport doe, is spierherstel van enorm belang. Vroeger dronk ik elke dag eiwitshakes om dit beter op te kunnen vangen. Maar de laatste maanden vang ik dit alles op met gezonde eiwitrijke voeding. En natuurlijk in combinatie met gezond eten, voel ik mij fit en jong en voel me stiekem toch wel weer een beetje 25.

Kortom Chia Zaden zijn voor mij een goede aanvulling in combinatie met mijn sporten. En er is dan ook geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om de Chia Zaad niet meer te gaan gebruiken.

Wil jij nu ook Chia Zaden gaan proberen, klik dan even op onderstaande banner. Ik koop hier ook mijn Chia Zaden, en zijn een betrouwbare leverancier. Bestellingen boven de 20 euro worden zelfs gratis verzonden.

Wil jij op de hoogte blijven over Superfoods en of over afvallen? Schrijf je dan vandaag nog gratis in op onze nieuwsbrief. Dit kan je doen door rechts van deze pagina even je naam en je email adres in te tikken en op de knop “Schrijf me gratis in” te klikken.

Deel dit Artikel!

Vond je dit een nuttig en of informatief artikel? Deel hem dan via Facebook, Twitter of Google+. Onderaan dit artikel staan de deel/like buttons. Klik erop, en deel dit artikel met al je vrienden en kennissen. Alvast bedankt!

Laatst aangepast opdinsdag, 18 maart 2014 08:31
  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Superfood
  • Lees 8175 keer
Meer in deze categorie: « Goji Bessen – Happy Berries
Log in om reacties te plaatsen
terug naar boven